Sanja pored plate svakog meseca uzme još 30.000 dinara: Pare stalno "kaplju", a ne ulaže puno vremena
Devojka drži novčanik, Foto: Stefan Jokić

dodatni posao

Sanja pored plate svakog meseca uzme još 30.000 dinara: Pare stalno "kaplju", a ne ulaže puno vremena

Ugovor o dopunskom radu se mora sastaviti u pisanoj formi i zarađen novac vam leže na račun po dogovorenom datumu

Objavljeno:

Bez obzira na visinu zarade koju ostvarite mesečno, kao i eventualna povećanja, dodatni prihod je nešto što je svima uvek korisno i potrebno. Često je pitanje na koji način možete da ostvarite dodatnu zaradu i kako srpski zakon tumači ove prihode, nevezane od vašeg primarnog posla.

Sanja iz Beograda je zaposlena u jednom frizerskom salonu po ugovoru o radu. Kako bi unapredila kvalitet života, odlučila je da ispita mogućnosti o dodatnoj zaradi sa druge strane. Tako je, pored posla u salonu, počela da radi u jednom hotelu na osnovu ugovora o dopunskom radu i mesečno uspe da zaradi i do 30.000 dinara bez mnogo uloženog vremena.

Šta tačno predstavlja ugovor o dopunskom radu?

Ugovor o dopunskom radu je prepoznat u zakonu kao ugovor koji mogu da zaključe osobe prijavljene kod jednog poslodavca na puno radno vreme sa drugim poslodavcem. Nije važno da li ste zaposleni na određeno ili na neodređeno vreme, bitno je samo da ste na punom radnom vremenu (40 sati nedeljno). Ovako može da se radi najviše do jedne trećine punog radnog vremena, što bi značilo najviše 13 sati i 20 minuta na nedeljnom nivou.

Važno je da znate da ovi uslovi važe samo za zaposlene u Srbiji. Samim tim, preduzetnici, penzioneri, studenti ili zaposleni u nekoj drugoj zemlji nemaju prava da rade sa ovakvim ugovorom. Takođe, ne postoji propisana minimalna naknada za rad ovakve prirode, pa bi iznos zavisio isključivo od vašeg dogovora sa poslodavcem.

Kako doći do ugovora o dopunskom radu?

Pored toga što morate da budete prijavljeni na puno radno vreme, morate da priložite dokaz o tome gazdi kod kog želite da ostvarite dopunski ugovor. Nije vam potrebna saglasnost primarnog poslodavca, već samo dokaz o zaposlenju na uvid.

Ugovor o dopunskom radu se mora sastaviti u pisanoj formi i zarađen novac vam leže na račun po dogovorenom datumu.

Vaša prava i obaveze:

S obzirom da ste dopunski radnik, za vas ne važe ista pravila kao za ostale kolege koje su na tom mestu prijavljene na 40 sati nedeljno. Dakle, možete raditi kad vama to odgovara ili ne morate ići na posao ako neke sedmice želite da odmorite od dodatnog rada.

Konobar
Konobarfoto: Profimedia

Beograđanka Sanja, sa početka teksta, nekada tih 13 sati rasporedi tako što će jedan dan raditi smenu od osam sati, a sledećeg preostalih pet.

- Nekad mi odgovara da svih pet dana u nedelji, posle primarnog posla radim još dva i po sata na dopunskom poslu. Sve je stvar moje lične organizacije, volje i potrebe za novcem. Ali, uvek se uklopim - priča Sanja.

Porezi i doprinosi:

Uobičajeno se plata ugovara u neto iznosu, pa ako u ugovoru stoji određena cifra koja nije naznačena da li je u bruto ili neto obliku, smatra se da je ugovoren neto iznos. Kasnije, nakon obračuna, firma će preračunati taj iznos u bruto i uplatiti vam poreze i doprinose.

Šta da izbegnete:

Kada je reč o radu kod dva poslodavca, neka to budu različite branše kako ne biste povredili pravila matične firme. Posebno ako je reč o specifičnim znanjima i veštinama koje ste tamo stekli.

Većina ljudi ne zna za ovakav tip rada, a moguće je ostvariti ga u mnogim delatnostima, najpre u ugostiteljstvu. Kako se rad preko 53 sata nedeljno smatra nezdravim, ugovor o dopunskom radu je idalno rešenje da se ne preforsirate, a da povećate svoj kućni budžet, što je svakako uvek dobrodošlo.

Bonus video:

00:23

Zarada na Tiktoku

Espreso/BiznisKurir.rs/M.L.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.